Licenced Racing

Demands to our club

For at vores klub skal kunne være en licensklub, skal vi dels betale DCU for at være en eliteklub, samt afholde ét årligt licensløb. Som licensrytter kræves det derfor at man medvirker til disse to ting.

Kontingent gebyr for licensryttere

Da klubben betaler DCU for at må have licensryttere, har klubben valgt at pålægge licensryttere et ekstra årligt gebyr på 200dkk, der trækkes d. 1. april hvert år. Dette sker automatisk når man er tilmeldt licens-holdet på Holdsport.

Hjælp til cykelløb

For at være en licensklub, hvor rytterne må deltage i licensløb, skal klubben afholde ét årligt løb. Derfor er det et krav at man som licensrytter i klubben, hjælper til på dagen. Hvis man ikke har mulighed for at hjælpe, kan klubben opkræve hvad der svarer til en halv dagsløn for en trafikofficial, for at dække klubbens eventuelle udgifter til hjælpere.  

Registrering af licens

For at kunne kører licensløb, skal man tegne licens under en DCU eliteklub. Det foregår gennem DCUs medlemsportal.

Licenstyper

Som ny rytter der ønsker at prøve licens af, findes der to modeller. 

1 års licens

925,- kr + chip køb

Man tegner konkurrencelicens i en given klasse, hvor man så kan kører alle løb i den pågældende sæson eller til man rykker op. Denne licens er optimal hvis man er helt overbevist om at man gerne vil kører løb, samt har tiden til at kører flere løb hen over sæsonen.

Klippekort

150,- + 100,- pr. løb + chip kan lejes til 50,- pr. løb

Her tegner man en basis-/motionslicens og har så mulighed for at kører 3 licensløb hen over året. Det er primært til hvis man vil prøve licensløb af, inden man lægger penge til den ‘rigtige’ licens. Det bliver dog meget hurtigt en halv dyr omgang, da hvert løb koster 100,- kr. ekstra. Klippekortet giver mest mening, hvis man er meget i tvivl eller hvis man kun regner med at kører 3 løb på en sæson. ‘Halen’ er at når man har kørt de 3 løb og gerne vil købe den rigtige licens, så skal den stadig købes til fuld pris.

Bestilling af licensen

Når man har besluttet sig for hvilken licens man vil købe, skal den bestilles på DCUs medlemsportal. Her skal du oprette en konto, hvis du ikke allerede har en og efterfølgende vælge den klub du tilhører. En del af den information man skal udfylde er,et chipnummer, men det kan udelades til at starte med. Selve bestillingen af chip findes her. Når du er oprettet, skal du vælge din licens, som vil være enten ‘konkurrencelicens’ eller ‘basislicens’ afhængigt af, om du vil starte med klippekort eller ej. Resten af bestillingen tager udgangspunkt i konkurrencelicens, da de to flows ligner hinanden. Konkurrencelicens har bare flere valgmuligheder.

Valg af UCI klasse

(Kun konkurrencelicens)

Det første valg man skal igennem, er om man vil være ‘elite’ eller ‘master’ rytter. Valget er kun muligt, hvis man er over 30 år og egentlig kun aktuelt, hvis man er over 40 år.

Vælger man ‘elite’, kan man stille til start til DM og lignende event, hvis man ellers har kvalificeret sig. Vælger man ‘master’ så kan man ikke deltage til elite DM, men kan derimod deltage ved Master DM, EM osv.

Valg af licenser og klasser

Næste valg er hvilke discipliner man ønsker at kører. Der er mere eller mindre frit valg på alle hylder - det koster ikke mere at vælge flere discipliner. Man kan altid logge på igen og udvide til en ny disciplin. 

Valg af klasse

Når man vælger en disciplin, skal der også vælges en klasse. Højeste klasse er altid A klassen, både når man er Master eller Elite. Det afhænger af disciplinen, hvor langt man når ned i alfabetet. F.eks. går landevej fra A-D, men cross kun har A og B (når man er under 40 år ihvertfald).

I forhold til hvilken klasse man skal vælge, så vil det altid være den klare anbefaling at starte så lavt som muligt. Det er en meget bedre oplevelse af have overskud, end at blive sat efter 5 km. det første halve år. Det kan måske være fristende at vælge en højere klasse, fordi dem man følger med til træning kører der. Men der er meget mere i at kører cykelløb end farten. F.eks. kører man tættere på hinanden jo højere man kommer op i klasserne, da man som rytter stoler på hinandens erfaring og man kan derfor risikere nogle konfrontationer, hvis man som helt ny til landevejsløb stiller til start i C eller B, selvom man i princippet er stærk nok.

Hvis man er for stærk til den klasse man starter i, rykker man rimelig hurtigt op i næste klasse, via de point man optjener. Der vil selvfølgelig altid være undtagelser, hvor det giver mere mening at starte lidt højere oppe i klasserne.

Udlevering af numre

Numre udleveres i DCUs dommervogn ude til licensløb. Sørg for at møde i god tid, da der kan være en del kø de første par løb i sæsonen. Starter man sæsonen i distrikt vest (aka Jylland), skal man være opmærksom på, at de ikke har numrene liggende og at man derfor skal betale for ‘lånenummer’. Kontakt DCU hvis det er nødvendigt af afhente nummer.

Bestilling af chip

Når man kører løb, skal man have en chip på cyklen der tager ens tid og dermed placering. 

Køb af chip

Man køber en chip hos DCU her: https://shop.cyklingdanmark.dk/products/dcu-licens-chip. Bemærk at tidligere skulle chippen aktiveres samt man skulle tegne abonnement. Alt det er vi heldigvis fri for nu. Du køber blot chippen og får den forbundet til din profil. Se herunder.

Registrering af chip hos DCU

Når man har modtaget sin chip, skal den registreres hos DCU. Det gøres på medlemsportalen, hvor du også registrere din licens. Her vælger man ‘ret personoplysninger’.

På den næste side helt nederst, kan man så registrere det chipnummer man har modtaget. 

Montering af chippen

Det kan gøres på rigtig mange måder, dog skal den sidde på venstre forgaffel. Først og fremmest handler det om at få monteret den, så den ikke risikere at ryge af ved lidt hård behandling. Den skal helst kunne modstå styrt og lignende. De fleste bruger enten et stykke cykelslange som chippen vippes ind i, andre montere chippen med strips og forsegler den efterfølgende med isoleringstape. I begge tilfælde kan det anbefales at beskytte forgaflen ved at montere lidt isoleringstape der hvor chippen skal sidde.

Løb

Tilmelding til løb

Når licens er bestilt og chippen er på plads, så skal der køres cykelløb. Man finder et komplet overblik over sæsonens løb og deres proportioner på cykling danmarks hjemmeside her.

Det er her du ser de kommende løb, hvor de afholdes, hvornår de køres samt hvem der deltager.

Klar til løb

For at være klar til at køre løb skal et par ting være på plads. Det kan deles op i ‘need to have’ og ‘nice to have’

Need to have

  • Klubtøj: der skal køres i klubbens tøj til løb. Du køber klubtøj i Holdsport under Webshop. Kontakt David Hilmer Rex for spørgsmål vedr. tøj.

  • Nummerholder til cyklen ala den her.

  • Hjelm er et krav under hele løbet.

  • En cykel der overholder de sportslige regler kapitel 5

Nice to have

  • Energi produkter til løbet

  • En ren og velkørende cykel: det er vigtigt at gear, bremser, etc. kører som det skal. Hvis f.eks. gearet hakker over på det forkerte tidspunkt, kan det have store konsekvenser for dig og dine konkurrenter.

  • Styr på forsikring. Det er en stor anbefaling at have en ulykkesforsikring og kan blive ret vigtigt for din cykling at have en indboforsikring eller lignende der dækker eventuelle skader.

Forberedelse

Der er mange måder at forberede sig til løb på. Nogen gennemgår minutiøst ruten og spiser rigtigt ugen op til start. Andre finder ud af hvor de skal køre og hvad tid dagen før, bunder en Red Bull 5 minutter før start og er så klar. Så dele af dette afsnit skal tages som en anbefaling, hvor det kan hjælpe dig til at finde de ritualer der passer netop dig.

Ruten

Det er en stor fordel at kende ruten på forhånd. Nogle veje vil man automatisk kende, da man har kørt der før, andre ruter vil ligge i ukendt terræn. Man kan komme langt ved at plotte ruten ind på strava eller lignende og se profilen. Hvis man har tiden til det, så tag afsted i så god tid at du kan kører en runde når du ankommer. Så har du helt styr på, hvad du kan forvente.

Styr på stumper

Pak dagen før du skal kører. Brug aftenen på at få styr på alle stumperne. Det er en god måde at blive klar på, og mens man pakker kan man begynde at fokusere på, hvad det er man skal i gang med.

Et bud på en pakkeliste kunne være:

  • Mad

  • Cykel

  • Pumpe

  • Drikkedunke (til før, under og efter)

  • Pulsbælte

  • Chip på cykel

  • Nummer på rammen

  • Værktøj (så basisting kan rettes)

  • Briller

  • Hjelm

  • Handsker (kør løb med handsker, det bliver du lykkelig for når, ikke hvis, du havner i asfalten)

  • Sko

  • Løse ærmer

  • Svedundertrøje

  • Bib

  • Løse ben

  • Sokker

  • Trøje

  • Nummer på trøje

  • Energi til løbet

  • Håndklæde

Ren og velfungerende cykel

Når du stiller til start, så gør det på en ren cykel. Det er ofte marginaler der gør forskellen og en ren og velsmurt cykel, er et must for at have det psykiske overskud. Samtidig vil dine konkurrenter få et mentalt boost, hvis de kan se du sidder og smider watt i grøften på en beskidt cykel.


Sørg for at gearet kører som det skal og du ikke f.eks. skal huske at trykke to gange for at skifte de sidste to gear op på kassetten. Når adrenalinen pumper og man har 1 sekund til at reagere på noget, så glemmer man det og et gear der popper over, kan blive fatalt for både dig og dine konkurrenter. Så det er egentlig bare respektløst at møde op på en ‘farlig’ cykel.

Fysisk forberedelse

Det er næsten en religion, hvor hver rytter finder sin måde at gøre det på. Forberedelse afhænger også meget af, hvor meget man træner til dagligt. Derfor kommer jeg her med de to metoder jeg brugte i min licens tid.

< 15 timer på cyklen om ugen (eksklusiv løb)

Her kørte jeg den samme tur dagen før hvert løb, 25 km med et enkelt interval undervejs. Cirka halvvejs kørte jeg de samme 3 kilometer, hvor de første 2 kørte jeg ved hvad der føltes som 80% og de sidste 1000 meter all-in. Stykket var fladt med en bakke de sidste 300 meter.

Det gav mig to ting, jeg fik aktiveret benene dagen før løbet, hvilket for mig gav den bedste fornemmelse fra start på dagen. Samtidig fik jeg hver ugen kørt det samme stykke, med den samme intensitet. På den måde jeg fik et billede af hvor jeg var rent formmæssigt på dagen.

>15 timer på cyklen om ugen (i mit tilfælde var det 20-25 timer)

Når man træner så meget, var det for mig nødvendigt at holde benene i gang. Hvis jeg tog en tur ala den ovenfor, havde jeg tunge ben fra start og kom først rigtig i gang en 50-70 km inde i løbet.

Derfor bestod min forberedelse at ca. 2.5 time på rammen, med et 20 min AT interval og et 5 minutters interval, hvor jeg kørte progressivt og sluttede på maks.

På løbsdagen

Forberedelse på dagen

Når du ankommer til løbet er der et par ting der skal styr på inden start. Det er en god idé at være på lokationen min. 45 min før start. De første gange vil det være en klar anbefaling at ankomme 1.5 time før.

Indskrivning

Den nok vigtigste del af forberedelsen ude til løbet. Indskrivning er den måde man bekræfter, at man stiller til start. Det fungere i praksis, ved at man kører sin cykel over en måtte, hvor man så kontrollere den bliver registeret, samt at den info der kommer op på skærmen er korrekt.

Toiletter

Find toiletterne, af oplagte grunde :) Hvis du bruger naturen, så gør det langt væk fra kommissærerne. De har pligt til at indberette dig. 

Opvarmning

Så er der i princippet kun opvarmningen tilbage, før det går løs. Sørg for at være varm, samtidig med at du ikke har brændt krudtet af før du kommer i gang.

Licensløb

Krav til klubben

For at vores klub skal kunne være en licensklub, skal vi dels betale DCU for at være en eliteklub, samt afholde ét årligt licensløb. Som licensrytter kræves det derfor at man medvirker til disse to ting.

Kontingent gebyr for licensryttere

Da klubben betaler DCU for at må have licensryttere, har klubben valgt at pålægge licensryttere et ekstra årligt gebyr på 200dkk, der trækkes d. 1. april hvert år. Dette sker automatisk når man er tilmeldt licens-holdet på Holdsport.

Hjælp til cykelløb

For at være en licensklub, hvor rytterne må deltage i licensløb, skal klubben afholde ét årligt løb. Derfor er det et krav at man som licensrytter i klubben, hjælper til på dagen. Hvis man ikke har mulighed for at hjælpe, kan klubben opkræve hvad der svarer til en halv dagsløn for en trafikofficial, for at dække klubbens eventuelle udgifter til hjælpere.  

Registrering af licens

For at kunne kører licensløb, skal man tegne licens under en DCU eliteklub. Det foregår gennem DCUs medlemsportal.

Licenstyper

Som ny rytter der ønsker at prøve licens af, findes der to modeller. 

1 års licens

925,- kr + chip køb

Man tegner konkurrencelicens i en given klasse, hvor man så kan kører alle løb i den pågældende sæson eller til man rykker op. Denne licens er optimal hvis man er helt overbevist om at man gerne vil kører løb, samt har tiden til at kører flere løb hen over sæsonen.

Klippekort

150,- + 100,- pr. løb + chip kan lejes til 50,- pr. løb

Her tegner man en basis-/motionslicens og har så mulighed for at kører 3 licensløb hen over året. Det er primært til hvis man vil prøve licensløb af, inden man lægger penge til den ‘rigtige’ licens. Det bliver dog meget hurtigt en halv dyr omgang, da hvert løb koster 100,- kr. ekstra. Klippekortet giver mest mening, hvis man er meget i tvivl eller hvis man kun regner med at kører 3 løb på en sæson. ‘Halen’ er at når man har kørt de 3 løb og gerne vil købe den rigtige licens, så skal den stadig købes til fuld pris.

Bestilling af licensen

Når man har besluttet sig for hvilken licens man vil købe, skal den bestilles på DCUs medlemsportal. Her skal du oprette en konto, hvis du ikke allerede har en og efterfølgende vælge den klub du tilhører. En del af den information man skal udfylde er,et chipnummer, men det kan udelades til at starte med. Selve bestillingen af chip findes her. Når du er oprettet, skal du vælge din licens, som vil være enten ‘konkurrencelicens’ eller ‘basislicens’ afhængigt af, om du vil starte med klippekort eller ej. Resten af bestillingen tager udgangspunkt i konkurrencelicens, da de to flows ligner hinanden. Konkurrencelicens har bare flere valgmuligheder.

Valg af UCI klasse

(Kun konkurrencelicens)

Det første valg man skal igennem, er om man vil være ‘elite’ eller ‘master’ rytter. Valget er kun muligt, hvis man er over 30 år og egentlig kun aktuelt, hvis man er over 40 år.

Vælger man ‘elite’, kan man stille til start til DM og lignende event, hvis man ellers har kvalificeret sig. Vælger man ‘master’ så kan man ikke deltage til elite DM, men kan derimod deltage ved Master DM, EM osv.

Valg af licenser og klasser

Næste valg er hvilke discipliner man ønsker at kører. Der er mere eller mindre frit valg på alle hylder - det koster ikke mere at vælge flere discipliner. Man kan altid logge på igen og udvide til en ny disciplin. 

Valg af klasse

Når man vælger en disciplin, skal der også vælges en klasse. Højeste klasse er altid A klassen, både når man er Master eller Elite. Det afhænger af disciplinen, hvor langt man når ned i alfabetet. F.eks. går landevej fra A-D, men cross kun har A og B (når man er under 40 år ihvertfald).

I forhold til hvilken klasse man skal vælge, så vil det altid være den klare anbefaling at starte så lavt som muligt. Det er en meget bedre oplevelse af have overskud, end at blive sat efter 5 km. det første halve år. Det kan måske være fristende at vælge en højere klasse, fordi dem man følger med til træning kører der. Men der er meget mere i at kører cykelløb end farten. F.eks. kører man tættere på hinanden jo højere man kommer op i klasserne, da man som rytter stoler på hinandens erfaring og man kan derfor risikere nogle konfrontationer, hvis man som helt ny til landevejsløb stiller til start i C eller B, selvom man i princippet er stærk nok.

Hvis man er for stærk til den klasse man starter i, rykker man rimelig hurtigt op i næste klasse, via de point man optjener. Der vil selvfølgelig altid være undtagelser, hvor det giver mere mening at starte lidt højere oppe i klasserne.

Udlevering af numre

Numre udleveres i DCUs dommervogn ude til licensløb. Sørg for at møde i god tid, da der kan være en del kø de første par løb i sæsonen. Starter man sæsonen i distrikt vest (aka Jylland), skal man være opmærksom på, at de ikke har numrene liggende og at man derfor skal betale for ‘lånenummer’. Kontakt DCU hvis det er nødvendigt af afhente nummer.

Bestilling af chip

Når man kører løb, skal man have en chip på cyklen der tager ens tid og dermed placering. 

Køb af chip

Man køber en chip hos DCU her: https://shop.cyklingdanmark.dk/products/dcu-licens-chip. Bemærk at tidligere skulle chippen aktiveres samt man skulle tegne abonnement. Alt det er vi heldigvis fri for nu. Du køber blot chippen og får den forbundet til din profil. Se herunder.

Registrering af chip hos DCU

Når man har modtaget sin chip, skal den registreres hos DCU. Det gøres på medlemsportalen, hvor du også registrere din licens. Her vælger man ‘ret personoplysninger’.

På den næste side helt nederst, kan man så registrere det chipnummer man har modtaget. 

Montering af chippen

Det kan gøres på rigtig mange måder, dog skal den sidde på venstre forgaffel. Først og fremmest handler det om at få monteret den, så den ikke risikere at ryge af ved lidt hård behandling. Den skal helst kunne modstå styrt og lignende. De fleste bruger enten et stykke cykelslange som chippen vippes ind i, andre montere chippen med strips og forsegler den efterfølgende med isoleringstape. I begge tilfælde kan det anbefales at beskytte forgaflen ved at montere lidt isoleringstape der hvor chippen skal sidde.

Løb

Tilmelding til løb

Når licens er bestilt og chippen er på plads, så skal der køres cykelløb. Man finder et komplet overblik over sæsonens løb og deres proportioner på cykling danmarks hjemmeside her.

Det er her du ser de kommende løb, hvor de afholdes, hvornår de køres samt hvem der deltager.

Klar til løb

For at være klar til at køre løb skal et par ting være på plads. Det kan deles op i ‘need to have’ og ‘nice to have’

Need to have

  • Klubtøj: der skal køres i klubbens tøj til løb. Du køber klubtøj i Holdsport under Webshop. Kontakt David Hilmer Rex for spørgsmål vedr. tøj.

  • Nummerholder til cyklen ala den her.

  • Hjelm er et krav under hele løbet.

  • En cykel der overholder de sportslige regler kapitel 5

Nice to have

  • Energi produkter til løbet

  • En ren og velkørende cykel: det er vigtigt at gear, bremser, etc. kører som det skal. Hvis f.eks. gearet hakker over på det forkerte tidspunkt, kan det have store konsekvenser for dig og dine konkurrenter.

  • Styr på forsikring. Det er en stor anbefaling at have en ulykkesforsikring og kan blive ret vigtigt for din cykling at have en indboforsikring eller lignende der dækker eventuelle skader.

Forberedelse

Der er mange måder at forberede sig til løb på. Nogen gennemgår minutiøst ruten og spiser rigtigt ugen op til start. Andre finder ud af hvor de skal køre og hvad tid dagen før, bunder en Red Bull 5 minutter før start og er så klar. Så dele af dette afsnit skal tages som en anbefaling, hvor det kan hjælpe dig til at finde de ritualer der passer netop dig.

Ruten

Det er en stor fordel at kende ruten på forhånd. Nogle veje vil man automatisk kende, da man har kørt der før, andre ruter vil ligge i ukendt terræn. Man kan komme langt ved at plotte ruten ind på strava eller lignende og se profilen. Hvis man har tiden til det, så tag afsted i så god tid at du kan kører en runde når du ankommer. Så har du helt styr på, hvad du kan forvente.

Styr på stumper

Pak dagen før du skal kører. Brug aftenen på at få styr på alle stumperne. Det er en god måde at blive klar på, og mens man pakker kan man begynde at fokusere på, hvad det er man skal i gang med.

Et bud på en pakkeliste kunne være:

  • Mad

  • Cykel

  • Pumpe

  • Drikkedunke (til før, under og efter)

  • Pulsbælte

  • Chip på cykel

  • Nummer på rammen

  • Værktøj (så basisting kan rettes)

  • Briller

  • Hjelm

  • Handsker (kør løb med handsker, det bliver du lykkelig for når, ikke hvis, du havner i asfalten)

  • Sko

  • Løse ærmer

  • Svedundertrøje

  • Bib

  • Løse ben

  • Sokker

  • Trøje

  • Nummer på trøje

  • Energi til løbet

  • Håndklæde

Ren og velfungerende cykel

Når du stiller til start, så gør det på en ren cykel. Det er ofte marginaler der gør forskellen og en ren og velsmurt cykel, er et must for at have det psykiske overskud. Samtidig vil dine konkurrenter få et mentalt boost, hvis de kan se du sidder og smider watt i grøften på en beskidt cykel.


Sørg for at gearet kører som det skal og du ikke f.eks. skal huske at trykke to gange for at skifte de sidste to gear op på kassetten. Når adrenalinen pumper og man har 1 sekund til at reagere på noget, så glemmer man det og et gear der popper over, kan blive fatalt for både dig og dine konkurrenter. Så det er egentlig bare respektløst at møde op på en ‘farlig’ cykel.

Fysisk forberedelse

Det er næsten en religion, hvor hver rytter finder sin måde at gøre det på. Forberedelse afhænger også meget af, hvor meget man træner til dagligt. Derfor kommer jeg her med de to metoder jeg brugte i min licens tid.

< 15 timer på cyklen om ugen (eksklusiv løb)

Her kørte jeg den samme tur dagen før hvert løb, 25 km med et enkelt interval undervejs. Cirka halvvejs kørte jeg de samme 3 kilometer, hvor de første 2 kørte jeg ved hvad der føltes som 80% og de sidste 1000 meter all-in. Stykket var fladt med en bakke de sidste 300 meter.

Det gav mig to ting, jeg fik aktiveret benene dagen før løbet, hvilket for mig gav den bedste fornemmelse fra start på dagen. Samtidig fik jeg hver ugen kørt det samme stykke, med den samme intensitet. På den måde jeg fik et billede af hvor jeg var rent formmæssigt på dagen.

>15 timer på cyklen om ugen (i mit tilfælde var det 20-25 timer)

Når man træner så meget, var det for mig nødvendigt at holde benene i gang. Hvis jeg tog en tur ala den ovenfor, havde jeg tunge ben fra start og kom først rigtig i gang en 50-70 km inde i løbet.

Derfor bestod min forberedelse at ca. 2.5 time på rammen, med et 20 min AT interval og et 5 minutters interval, hvor jeg kørte progressivt og sluttede på maks.

På løbsdagen

Forberedelse på dagen

Når du ankommer til løbet er der et par ting der skal styr på inden start. Det er en god idé at være på lokationen min. 45 min før start. De første gange vil det være en klar anbefaling at ankomme 1.5 time før.

Indskrivning

Den nok vigtigste del af forberedelsen ude til løbet. Indskrivning er den måde man bekræfter, at man stiller til start. Det fungere i praksis, ved at man kører sin cykel over en måtte, hvor man så kontrollere den bliver registeret, samt at den info der kommer op på skærmen er korrekt.

Toiletter

Find toiletterne, af oplagte grunde :) Hvis du bruger naturen, så gør det langt væk fra kommissærerne. De har pligt til at indberette dig. 

Opvarmning

Så er der i princippet kun opvarmningen tilbage, før det går løs. Sørg for at være varm, samtidig med at du ikke har brændt krudtet af før du kommer i gang.